Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu – recenzja
Jak odwiedzić 26 krajów i spróbować 56 dań bez wychodzenia z domu? Do niedawna wydawało mi się to niemożliwie. A jednak książka „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to niesamowity atlas, który zabierze Was w ciekawą i pełną egzotycznych smaków podróż dookoła świata! To właśnie tę nowość od wydawnictwa Dwie Siostry pragnę pokazać Wam w dzisiejszej recenzji. Rozsiądźcie się więc wygodnie i przygotujcie się na lekturę, od której z pewnością zaburczy Wam w brzuchach!
„Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to ciekawe połączenie atlasu geograficznego, książki kucharskiej i przewodnika podróżniczego. Autorzy zebrali na kartach tej obszernej publikacji mnóstwo kulinarnych ciekawostek oraz wiele interesujących faktów, dotyczących historii, kultury czy tradycji poszczególnych krajów. Zajrzycie na ucztę do carów, odwiedzicie pływający targ w Wietnamie oraz sprawdzicie, co słychać u legendarnych argentyńskich gauczów. Co więcej, każdej wizycie będą towarzyszyły niezwykłe kulinarne doznania. Jak to możliwe? W każdym rozdziale, poświęconym innemu państwu, znajdziecie kilka przepisów. Będą to zarówno potrawy bardzo charakterystyczne dla danej kuchni (jak węgierskie leczo, rosyjskie bliny czy meksykańskie tacos), jak i mniej znane smakołyki, takie jak argentyńska wołowina duszona z owocami czy egipski deser z chleba. Pozwólcie jednak, że omówię tą książkę warstwa po warstwie, gdyż jej kunsztowne przygotowanie przez autorów zasługuje na szczegółową recenzję!
Tekst i ciekawostki
Każde dwie rozkładówki poświęcone są innemu krajowi. Odwiedzicie pięć kontynentów, a na każdym z nich zajrzycie w wiele ciekawych miejsc. Co jednak najważniejsze, we wszystkich rozdziałach czeka na Was mnóstwo przeróżnych, nie zawsze kulinarnych ciekawostek. Dlaczego krowy są w Indiach święte? Gdzie stosowano pierwsze diety? W którym z państw będziecie mogli usłyszeć aż 700 języków? O tym właśnie przeczytacie w książce „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”. Przede wszystkim jednak znajdziecie tam wiele interesujących i niejednokrotnie zaskakujących faktów, związanych z lokalnymi przysmakami i kulinarnymi tradycjami danego regionu.
Przekonacie się, że na tradycyjną kuchnię wielu państw wpływ miała ich burzliwa historia. To właśnie na skutek wielu historycznych zawieruch kuchnia Izraela, Indonezji czy Hiszpanii pełna jest tak wielu smaków. Są jednak miejsca, gdzie pomimo gwałtownych przemian i wpływów innych kultur, upodobania kulinarne i tradycyjne smaki pozostały niezmienione. Nigeryjskie czy etiopskie potrawy nadal gotowane są w oparciu o tradycyjne receptury i lokalne składniki. Jeśli chcecie je spróbować, wystarczy że otworzycie książkę na odpowiednich stronach i zajrzycie do swojej lodówki! Kto wie, może dzięki temu rozkochacie się w czerwonym ryżu jollof lub nigeryjskiej groundnut soup!
Gdy już poznacie krótki rys historyczny i interesujące fakty, związane z tradycjami i kulturą danego kraju, pora zajrzeć tu i ówdzie, by poznać lokalne smaki i kulinarne ciekawostki. Czy wiedzieliście, że w Turcji kajmakiem wcale nie nazywają gęstej masy, uzyskiwanej z mleka i cukru? Tam jest to gęsta śmietana, przypominająca nieco grecki jogurt lub serek mascarpone! Z jego wykorzystaniem Turcy przygotowują kaymakli kayisi tatlisi, czyli pyszne nadziewane morele (na które przepis oczywiście znajdziecie na kartach książki). To jednak nie koniec zaskakujących informacji! Czy wiedzieliście, że w każdej fidze żyje malutka osa, która po zapyleniu kwiatu obumiera i rozpuszcza się w owocowych sokach?!
Tekst książki „Daj gryza” jest tak fascynujący, że naprawdę trudno oderwać się od lektury. Staranie wybrane informacje przedstawione są w bardzo interesujący sposób. Dzięki świetnie przygotowanym ciekawostkom dowiedzie się jak powstaje gravlax, poznacie nietypową izraleską tradycję, związaną ze świętem Pesach i przeczytacie o indyjskim sposobie przyrządzania masła, które nie psuje się nawet, gdy jest przez wiele tygodni przechowane poza lodówką! Nie zabraknie nawet opisu nietuczących, meksykańskich słodkości czy smakowitych i bardzo drogich percebes – skorupiaków, które z brzegu wyglądają dość przerażająco, a ich zbiór jest wręcz śmiertelnie niebezpieczny. Ciekawa jestem, które z przytoczonych przez autorów ciekawostek zaskoczą Was najbardziej!
Przepisy
Atlas kulinarny nie miałby racji bytu bez przepisów! „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to 56 receptur, wśród których nie zabraknie oczywiście najbardziej rozpoznawalnych dań tradycyjnej kuchni każdego z omawianych regionów. Znajdziecie wśród nich przepisy na japońską zupę miso, meksykańską pastę guacamole, niemiecką kartoffelsalat czy tradycyjną włoską pizzę. Jednak oprócz powszechnie znanych i lubianych przysmaków będziecie mieli także okazję do przygotowania mniej popularnych, aczkolwiek równie smakowitych tradycyjnych potraw. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni przepis. Irańskie ryżowe ciasto z kurczakiem? Peruwiańska sałatka z cebuli? Indyjskie mleczne batoniki? Nic prostszego – w „Daj gryza” znajdziecie czytelne instrukcje, pozwalające krok po kroku ugotować przeróżne pyszności!
Co ciekawe, jeśli jesteście wielbicielami kajmaku (ale nie tego tureckiego, tylko tego naszego – z mleka i cukru) to w książce „Daj gryza” znajdziecie aż trzy przepisy z jego wykorzystaniem! Osobiście zamierzam przygotować zarówno brazylijskie kajmakowe praliny, jak i argentyńską chocotortę oraz peruwiańskie alfajores 😊 !
Nie bez znaczenia jest fakt, że autorzy tu i ówdzie dostosowali przepisy do naszych lokalnych możliwości zakupowych. Inaczej nie moglibyście przygotować mapo doufu, do którego Chińczycy używają pasty ze sfermentowanego bobu czy też onigiri, które przez Japończyków nadziewane jest katsuobushi (czyli płatkami suszonej, fermentowanej i wędzonej ryby bonito). Nie możecie dostać tureckiego kajmaku? Sięgnijcie po serek mascarpone. Nigdzie nie ma śliwek umeboshi? Sięgnijcie po dowolne owoce, choćby lokalne gruszki czy marynowaną dynię. Dzięki temu będziecie mogli zasmakować egzotycznych potraw, nawet gdy pewne składniki są niedostępne!
Ilustracje
Co tu dużo mówić, grafiki są zdecydowanie wisienką na torcie w tej publikacji! Na każdej rozkładówce znajdziecie zarówno ciekawą i pełną szczegółów panoramę, jak i wiele małych obrazków, które znakomicie uzupełniają fabułę. Co na nich zobaczycie?
Poszczególne panoramy zabiorą Was w przeróżne zakątki świata. Zajrzycie do starożytnych Majów i Inków, przepłyniecie się razem z Wikingami, a nawet odwiedzicie indyjskie plantacje przypraw czy polskie lasy. Mało tego, przyjrzycie się historii Chin i panującym tam dynastiom, a także poznacie najsłynniejszych francuskich szefów kuchni. Ujrzycie nawet hodowle łososia oraz platformy wiertnicze w Norwegii czy wystawne marokańskie uczty i tradycyjne włoskie biesiady. Każda grafika będzie pełna tradycyjnych potraw, lokalnych przysmaków i ciekawych historycznych czy geograficznych smaczków. To jednak nie koniec, bowiem tekst również został przez autorów opatrzony licznymi, równie ciekawymi ilustracjami.
Jak produkuje się czekoladę? W jaki sposób pozyskuje się masło shea? Jak produkowane jest tofu czy kwas chlebowy? Wśród obrazków znajdziecie przedstawione krok po kroku różne procesy technologiczne, które wyjaśnią jak otrzymywane są najbardziej znane lokalne produkty. Jeśli zastanawialiście się jak otrzymywany jest cukier trzcinowy czy oliwa, to wystarczy wybrać się na wycieczkę razem z autorami książki „Daj gryza”. To jednak nadal nie wszystko!
Jakie sery popularne są we Włoszech? Jakie kluski jada się w Chinach? Jak wyglądają najostrzejsze papryczki świata? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziecie na ilustracjach tego świetnie przygotowanego atlasu! Przyjrzycie się także przeróżnym tropikalnym owocom, od obrzydliwie śmierdzącego duriana do uważanego za najsmaczniejszy owoc świata mangostanu. Będziecie również mieli okazję poznać wielu mieszkańców poszczególnych państw. Każda spośród ilustracji jest pełna ciekawych szczegółów, a przede wszystkim jest bardzo miła dla oka, dzięki czemu lektura książki „Daj gryza” jest nie tylko interesująca, ale także bardzo przyjemna.
Podsumowanie
„Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to ciekawy, kulinarny atlas, który naprawdę warto mieć na swojej półce. Starannie dobrane ciekawostki pozwolą poznać kulturę i historię, a także tradycje i zwyczaje wielu państw, ale przede wszystkim będą one świetną okazją do poznania lokalnych smaków i tradycyjnych dań kuchni zarówno naszych bliskich sąsiadów, jak i zakątków, skrytych na drugim końcu świata. Zdecydowanie jest to książka, która budzi ciekawość świata. Polecam ją zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wspólne czytanie i rodzinne kulinarne eksperymenty będą z pewnością świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu.
Metryczka:
- autor – Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński i Natalia Baranowska
- ilustrator – Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński
- wydawnictwo – Dwie Siostry
2 komentarze
Pingback:
Pingback: